Nakon izuzetno uspješnog prvog i drugog izdanja Svjetskog prvenstva u branju maslina 2017. i 2018., Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga Postira, uz podršku Općine Postira organiziraju treće Svjetsko prvenstvo u branju maslina! Manifestacija je to koja će se održati od 10. do 13. listopada 2019. godine u Postirima na otoku Braču s ciljem promidžbe maslinarstva i svime što se veže uz njega. Sudionici će biti mediteranske zemlje sa tradicijom u proizvodnji maslinovog ulja, ali i ostale koje nemaju niti jedno stablo masline, no imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem.

Postira su lani ugostila reprezentacije iz čak jedanaest zemalja - Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Nizozemske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švedske, Bosne i Hercegovine, Španjolske te domaćina Hrvatske (Postirani i Doljani). Apsolutni pobjednik 2. Svjetskog prvenstva u branju maslina bila je reprezentacija Hrvatske sa ubranih 67 kg. Drugo mjesto zauzeli su Crnogorci, a treće Slovenci. Na svečanoj večeri proglašenja pobjednika kamene medalje je pobjednicima uručio načelnik Općine Postira gospodin Siniša Marović, u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića.

I ove godine reprezentacijski timovi zemalja sudionica broje četiri člana (dva ženska člana i dva muška člana), a kategorije u kojima će odmjeravati snage su tradicionalno ručno branje ''na sakete'' i moderno branje (tresačima i grabljicama). Osim natjecateljskog dijela, organizirati će se radionice, degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi se na najbolji način doživjela Postira, etno eko selo Dol, ali i sam otok Brač, uz obogaćivanje turističke posezone.

 

Prijavljene ekipe za 2019.:

1. Poljska

2. Njemačka

3. Bosna i Hercegovina

4. Velika Britanija

5. Slovenija

6. Švedska

7. Tunis

8. Francuska

9. Belgija

10. Južnoafrička Republika

11. Sjedinjene Američke Države

12. Slovačka

13. Hrvatska

 

Moguća je prijava još samo 2 ekipe, iz država koje nisu na popisu, do 7. rujna 2019. u 12 sati. 

Više informacija na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.