Maleno mjesto Dol koje danas broji oko sto stanovnika nalazi se dva kilometra južno od Postira. Ova oaza mira i tišine nezaobilazna je postaja brojnih turista, a među njima i ljubitelja pješačenja i biciklizma jer se u Dol može doći uređenim putovima i stazama iz raznih smjerova. Već na samom ulazu bez daha ostavljaju kuće tradicionalno pokrivene kamenim pločama, kao i brojne špilje od zrnatog kamena hrapoćuše koje su nekada bile ljudske nastambe, a danas skloništa za stoku, spremnici za ogrjevna drva, stanište golubova, sova i vivera*.

 

*Viver je mitsko biće koje se, prema pričama stanovnika Dola, skriva u mjesnim špiljama. Biće je to koje možete “pronaći’’ jedino u Dolu, a ako imate sreće čak čuti njegovo hukanje

 

 

POVIJEST - Prvi put se u dokumentima spominje 1345. godine, no brojni važni arheološki spomenici svjedoče o njegovom još ranijem postojanju. Crkvica sv. Mihovila datira s početka 10. stoljeća, kao i ona sv. Barbare. Crkvica sv. Petra iz 11. stoljeća čuva najstarije zvono na otoku Braču – iz 14. stoljeća, dok je crkvica sv. Vida iz 13. stoljeća. Do njih se može doći uređenim pješačkim stazama.

Župna crkva Očišćenja Blažene Djevice Marije građena je u periodu od 1862. do 1887. te čuva nekoliko vrijednih križeva, od kojih je najveći “Dolski Isukrst” koji predstavlja Isusovo tijelo u prirodnoj veličini. Veliku vrijednost predstavljaju i izvorni pučki napjevi koje i danas možete čuti u izvedbi crkvenih pučkih pjevača koji itekako pridonose očuvanju ove nematerijalne kulturne baštine.